Hasar Görmüş Saçlar Nasıl Onarılır?

Hasar Görmüş Saçlar Nasıl Onarılır?

Hasar görmüş saçları onarmanın ilk adımı hasarın nedenini bilmektir. Boyama işlemleri, kırık uçlu saçlar, UV ışınları ve aşırı şekillendirme işlemleri saçların hasar görmesine neden olabilmektedir. Saçlarda oluşan hasarlar hem kendi eylemlerimizden hem de dış faktörlerden kaynaklanabilmektedir.

Hasar görmüş saçların onarımları çeşitli ürünler ve tedavi yöntemleriyle giderilebilmektedir. Fakat bu aşama da en önemlisi saçınızın neye ihtiyacı olduğunu bilmektir.

Uzayan saç hiçbir biyokimyasal aktivite içermediği için bilimsel olarak ölü olarak kabul edilir. Saç kökü saçın yaşayan tek kısmıdır. Her bir saç telinin kökü, canlı hücrelerin saç telini ve gördüğümüz saçların oluşturduğu yerdir. Bu nedenle yıpranmış saçları tamamen onarmak zordur ancak imkansız değildir.

En iyi saç onarım şekli, sağlıklı saç alışkanlıkları oluşturmak ve daha az hasar oluşumu için önemler almaktır.

Hasar görmüş saçların en yaygın beş nedeni ve bunların çözümlerini sizler için derledik.

Dengesiz Beslenmeden Oluşan Hasarlar

Dengeli beslenme sadece saçınız için değil tüm vücudunuz için çok önemlidir. Bununla birlikte, proteinler, omega-3 ve biotin gibi belirli kaynaklar uzun ve sağlıklı saçlar için gereklidir. Sağlıklı yiyecekler, meyveler, sebzeler ve tahıllar sadece harika saçlar için değil aynı zamanda cilt, sindirim ve kalp sağlığı içinde çok önemlidir. Bunların yanında gıdalardan ve gıda takviyelerinden alacağınız A ve C vitaminleri de saç sağlığınız için önemli rol oynar.

Tüm bu vitamin ve sağlıklı takviyeleri kullanmadan önce doktorunuza danışmanızı tavsiye ederiz.

Kuruluktan Oluşan Hasarlar

Nem eksikliği saçın kırılmasına neden olabilir. Kuru saç, yeteri miktarda doğal yağ veya nem olmadığında ortaya çıkar ve bunun nedeni aslında saçın çok fazla yıkanmasıdır. Saçı fazla yıkamak saçın ihtiyaç duyduğu doğal yağlardan uzaklaştırabilir. Bu nedenle günlük yıkama yerine mümkünse haftada iki ya da üç kez yıkamak tavsiye edilir.

Kullandığınız saç ürünleri ve şampuanların içerikleri de bu noktada önemlidir. Nemi toplayan bileşenleri olan ürünler kullanmak saçlarınıza iyi gelecektir. Avokado, zeytin yağı ve argan yağı saçı nemlendirmeye ve güçlendirmeye yarayan ürünlerdir.

Saç kremleri de kuru saçları nemlendirmenin yanında zarar görmüş saçların onarımı için mükemmel ürünlerdir. Saç uçlarınızda yoğunlaştırdığınız ve masaj yaparak uyguladığınız saç kremini iki dakika saçınızda bekletip sonrasında durulamak çok iyi sonuçlar verecektir.

Hava faktörüde saç kuruluğuna neden olan ciddi bir faktördür. Kışın havasının soğuk olması, yazında sıcaklıkla çok kuru olması saçları doğal neminden uzaklaştırır ve başka sorunlara neden olabilir. Saçın ihtiyaç duyduğu nemi dengelemek için kış aylarında saç kremi rutininizi arttırabilirsiniz. Kışın ekstra olarak saç rutininize ekleyebileceğiniz saç maskeleri saç kuruluğunu azaltmaya yardımcı olacaktır.

Isıdan Oluşan Hasarlar

Saçı şekillendirmek için kullanılan fön makineleri, düzleştiriciler ve maşalar. Saç stili için önemli yerleri olan bu ürünler ısıyla birlikte saçın yıpranmasına ve zarar görmesine neden olur.

Saçlarınıza şekil verdiğiniz zaman bir ısı koruyucu kullanmanız hasar görmüş saçlarınızın daha fazla hasar görmesini engelleyecektir. Aynı zamanda ısı ile şekillendirme işlemini haftada bir ya da iki kez ile sınırlandırmanız saçınızın daha az hasar görmesini sağlar.

Saç Boyalarından Oluşan Hasarlar

Saçlara renk düzenlemesi her yapıldığında saç çok fazla zarar görür. Boya işlemlerinde görülen zararı düzelmenin birkaç pratik yolu bulunuyor.  Saç boyama işlemleriniz arasındaki süreyi uzatmanız saçın göreceği hasarı en aza indirmenizi sağlar. Aynı zamanda kullanacağınız renk koruyucu ürünler ve soğuk durulama işlemi ile saçın rengini korumayı uzatabilirsiniz.

Saçı Kestirmemekten Oluşan Hasarlar

Saçın uzaması için yapılan saç kesiminden kaçma eylemi çok yanlıştır ve saça ciddi hasar verir. Bir araştırmaya göre, kadınlar ortalama yılda üç kez saçlarını kestiriyor. Bu rakam saç tipinize ve saçın genel sağlığına bağlı olarak yetersiz kalabilir.

Saç kesimini atlamak bölünmüş saç uçları oluşturarak sabitlenemeyen tellerin kopmasına neden olabilir. Aynı zamanda saçlar kuruyup mat görünebilir. Bu yüzden saçlarınızın tipine ve sağlığına bağlı olarak düzenli kestirmek hem saçlarınızın daha sağlıklı uzamasını hem de gürleşmesini sağlayacaktır.

Yıpranmış Saçların Diğer Nedenleri ve Çözümleri

Pamuklu Yastık Kılıfları Ve Havlular

Günlük ev gereksinimlerinin yıpranmış saçta çok büyük etkisi bulunuyor. Pamuklu yastık kılıfları ve havlular saçınızla sürtünmeye neden olduğundan hasar artar. Pamuklu yastık kılıflarınızı ipek veya saten olanlara değiştirebilirsiniz. Duştan sonra saçınızı havluyla birbirine sürerek kurutmaktan kaçınmanızda saçınızın hasar almamasını sağlayacaktır.

UV Işınları

Soğuk hava gibi güneşe maruz kalmakta saçı kırılmaya daha yatkın hale getirebilir. Sarı veya gri gibi daha açık renkli saçlar UV ışınlarına karşı daha hassastır. Bu yüzden koruyucu kremler veya şapka kullanımı UV ışınlarına karşı saçlarınızı koruyacaktır.

Ürün Kullanımı

Çok fazla kuru şampuan veya fön ürünleri kullanmak saçı kurutup, kırılmalara neden olabilir. Bu yüzden bu tarz ürünlerle ilgili alışkanlıklarınızı haftada bir veya iki kez olarak sınırlandırmak saçlarınızı korumak için önemli bir adım olacaktır.

Hasar görmüş saçları nasıl düzelteceğinizi bilmek, saçınızı %100 mükemmel sağlığa kavuşturmak anlamına gelmeyebilir. Ancak saçınıza doğru şekilde baktığınızda, onu olabilecek en sağlıklı hale getirebilirsiniz. Düzenli saç kesimi yapmak, ısıyla şekillendirmeyi sınırlamak, kimyasallardan uzaklaşmak ve diyetinize sağlıklı yiyecekler eklemek saç ve vücut sağlığınız için çok güzel olacaktır.

Yorumla

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.